ÇİKOLATANIN TARİHİ


Çikolatanın ana maddesi olan kakao çekirdeklerinin elde edildiği kakao ağacını, bugünkü Guyana sınırında Güney Amerika'nın eski yerlileri olan Mayalar keşfetti. Aztekler de kakao, kralların vazgeçemediği günlük sıcak içimlikler arasında yer almıştır. Avrupa'nın kakaoyu tanıması Kristof Kolomb'la olmuştur. 1502 yılında yerlilerin kakaoyu içecek olarak kullandıklarını gördü, 1509 yılında ünlü İspanyol kaşif Hernando Cortes, bu ürünün önemini fark etti ve İspanya'ya götürdü. Kakao böylece İspanya'da kullanılmaya başlandı.

Fransa sarayı kakao ile tanıştığında, bu içeceğin enerji verici özelliği de keşfedildi. 15. Louis'in kakaodan bir karışım hazırlama, satma ve dağıtma hakkı verdiği David Chaillou, o büyülü lezzeti, çikolatayı icat etti. Çikolata sonraki dönemde bir süre sarayın dışına çıkamadı ve halk bu lezzeti tanıyamadı. 1778'de bir Parislinin ilk kırma, karıştırma ve yoğurma makinesi icadının ardından, 1825'te Antoine Brutus Meiner, Noisel-sur-Marne'de ilk makineli çikolata fabrikasını kurdu ve bu çikolatanın büyüsünü tüm dünyaya taşıyan adım oldu.
Hollandalı çikolata yapımcısı Çonrad J. Van Houten, bulduğu yöntemle kakao tohumları içindeki yağı çıkarmayı basardı. İlk çikolata barını üreten Houten'dan ilham alan Joseph Storrs Fry oldu. Çikolataya süt katan İsveçli Daniel Peter ise sütlü çikolataya öncülük etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder